Čím z Mostu do Prahy?

Poměrně často se pohybuji na trase Most - Praha, na které můžete využít vlak nebo autobus a taky hned několik dopravců. Jelikož nejezdím vždy ve stejnou dobu a taky ráda zkouším různé možnosti a porovnávám je, tak jsem skoro všechny již vyzkoušela a ráda bych vám je nyní přiblížila.

Pokud chcete vyrazit vlakem, nezbývá než zvolit národního dopravce České dráhy. Nejrychlejší a jediný přímý spoj jede 2 hodiny přímo na hlavní nádraží v Praze a vyjde vás na 149 Kč (se studentskou slevou o 75 % levněji). Než dojedete, stavět budete pětkrát. Cesta s přestupem v Ústí nad Labem je ještě o půl hodiny a několik zastávek delší, ale levnější. Jízdenku pro dospělého pořídíte za 125 Kč. Pokud si nestíháte koupit, ztrácíte nebo zkrátka nechcete papírovou jízdenku, není nic snazšího než využít mobilní aplikaci Můj vlak, kde se vám zakoupená jízdenka uloží s QR kódem, a nebo web.


U následujících tří autobusových dopravců se můžete těšit na klasické vybavení: bezpečnostní pásy, klimatizaci, WC a wifi připojení, které však ne vždy musí být k dispozici, takže je lepší s ním ne úplně počítat, a stejně tak se zásuvkami. 


Pokud rádi podporujete místní podnikatele, pak je pravou volbou mostecký autobusový dopravce Kavka. Tento dopravce má pouze dvě linky, z nichž já konkrétně využívám tu z Litvínova, přes Most a Louny do Prahy. V Mostě je dokonce hned 6 zastávek a je jen na vás, kterou využijete. Za Mostem vás jich čeká dalších 16 (10 z nich na znamení), což je nejvíce co vás v autobuse potká. Jízdenku si můžete koupit při nástupu u řidiče nebo předem v kancelářích AMSBus nebo přes aplikaci či web iDOS. Vyjde vás na 100 Kč, pro studenty na 25 Kč. S Kavkou však dojedete nejdále na pražskou zastávku Hradčanská, na ÚAN Florenc už ne. Mně osobně asi nejvíce vyhovuje právě to, že je v autobusech dost prostoru na nohy i zavazadla a také nejsou vždy plně obsazené, takže můžete získat nějaké to místo navíc nebo sedadlo na poslední chvíli. Pokud se nic nezměnilo, tak za vrácení jízdenky je asi desetikorunový poplatek (v aplikaci iDOS), ale zbytek peněz se vám připíše na účet.


Pravděpodobně nejznámější a nejrozšířenější jsou žluté autobusy RegioJet. V Mostě si můžete vybrat zda-li nastoupíte na 1. náměstí (u OC Central) nebo u nádraží na Rudolické a taky zda chcete jet na Hradčanskou nebo se svést až na Florenc. Cesta trvá zhruba hodinu a třičtvrtě, ale pozor: můžete narazit na spoj, který kromě zastávky v Lounech jede i přes Chomutov a Jirkov a tudíž je cesta delší. Na palubě RegioJetu vás obvykle čeká nejen řidič, ale i stevard(ka), jenž vám nabídne sluchátka, časopisy, denní tisk a horký nápoj zdarma, nebo si můžete zakoupit menší svačinku a chlazené nápoje. Stevardi a stevardky ale budou postupně z palub žlutých autobusů již brzy mizet a systém se změní na samoobslužný. Autobusy jsou vybaveny zábavním portálem v podobě obrazovek na sedadle před vámi, kde můžete nejen sledovat filmy a seriály, ale také si například zahrát nějakou hru. Pro každá dvě sedadla jsou zde také zásuvky. Jízdenka vyjde na 130 Kč na autobusové nádraží na Florenci, na Hradčanskou o 5 Kč levněji. Studenti platí pouhých 30, respektive 25 Kč. Lístek je nejlepší zakoupit přes aplikaci, web nebo na předprodejních místech, nebo můžete zkusit štěstí a využít až koupě u řidiče před odjezdem. Pokud potřebujete jízdenku zrušit, můžete tak učinit až do 15 minut před plánovaným odjezdem a peníze se vám vrátí formou kreditu.


Dále můžete využít službu Flixbusu, ale doporučuji se předem podívat na jejich webu nebo v mobilní aplikaci na konkrétní spoje, jelikož využívají dvě trasy: jednu jen přes Louny a druhou i přes Chomutov a Jirkov. Druhá trasa je delší zhruba o půl hodiny. Opět můžete vystoupit v Praze na dvou zastávkách (Hradčanská a Florenc), v Mostě můžete nastoupit na 1. náměstí (narozdíl od ostatních ale u Rossmannu) na obou trasách, ale pozor! na Rudolické pouze pokud se jedná o tu kratší. Autobusy jsou nové a moderní stejně jako všechny předešlé a najdete v nich dost místa na nohy, ale žádnou obsluhu. Zaplatíte 99 Kč bez rozdílu výstupní zastávky, studenti necelých 25 Kč, ale cena se může ještě snížit nebo zvýšit, pokud zbývá několik posledních sedadel. 


Poslední dopravce, kterého jsem vyzkoušela je Chemstav - Catani bus. Autobusy, kterými jsem jela, byly starší a neměly pásy. Nastoupit můžete na třech místech v Mostě, jelikož ke dvoum klasickým v centru a u nádraží můžete využít ještě zastávku na znamení v Souši. Za Mostem se staví dvakrát v Lounech a třikrát v Praze s tím, že poslední zastávka je stejně jako u Kavky na Hradčanské. Jízdenka vyjde na 100 Kč, pro studenty na 25 Kč. Můžete si ji pořídit opět přes iDOS nebo AMSBus či při nastupování. 


Je jen na vás jaký způsob dopravy zvolíte, ale hlavně šťastnou cestu!



Komentáře